2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Truger – moro for hele familien

18.12.2010

Truger – moro for hele familien

Turer med truger brer om seg. Stadig nye brukergrupper oppdager hvor lette moderne truger er å gå på, og at de i noen tilfeller er fullgode tur- og trimalternativ til ski. Lyst til å prøve? Her har du noen tips.


Det har skjedd stor utvikling på trugefronten de siste årene; moderne truger er lette og behagelige i bruk. Dagens truger er enten basert på en helstøpt komposittkonstruksjon eller en lett stål- eller aluminiumsramme med bæreflate av syntetisk materiale. Fasongen er smal, trugene har ofte solid skarejern i tåpartiet av bindingen, og gjerne langsgående jern for å hindre trugene å skli sideveis.

Stort bruksområde
Mange friluftsentusiaster har tatt truger i bruk for lenge siden. Både snøbrettkjørere, naturfotografer, jegere og profesjonelle brukere som kraftlagsmontører, Bravida og andre har oppdaget hvor lett det er å gå selv i dyp løssnø med gode truger.

Truger for alle
I disse dager er det imidlertid en helt ny brukergruppe som sprer seg over hele landet; turgåere som ikke liker eller ikke kan gå på ski. For disse gir det å spenne på seg et par lette truger og legge i vei, en god mulighet til å oppdage naturen på en ny måte. Man går ikke like raskt på truger som på ski, men til gjengjeld er trugene aldri bakglatte, klabber ikke og – viktig for noen – glir ikke i nedoverbakkene.


 

Leik og moro
Barn liker også å gå på truger. De kan brukes til å tråkke opp snøracerbaner, oppdage skogens hemmeligheter og som alternativ turredskap. Lærer junior god trugeteknikk, er det veldig morsomt å ferdes skikkelig ”off road”.

Teknikk
Med moderne trugekonstruksjoner trenger du ikke tenke så mye på teknikken. Det ideelle er å finne en lett rytme der du lar beinet pendle fram med nesten like langt steg som du ville gått med på barmark. I tillegg er det greit å gå med staver. Disse kan godt være noe kortere enn skistaver, det ideelle er en fjellskistav med komfortabelt grep, gjerne justerbar lengde og stor løssnøtrinse. Passende lengde er omtrent kroppshøyde ganget med 0,7.

Trugene
Trugene er inndelt i typer og størrelser etter ideelt bruksområde og brukerens vekt. Går du primært i løssnø, bør du befinne deg i den lavere delen av vektskalaen trugen er laget for (evt. ha ekstra løssnøhaler om du bruker truger fra MSR).

Ferdes du derimot mest i snøscooterløyper og preparerte skiløyper, kan du godt ligge i den øvre delen av vekstskalaen. På samme måten må du ta høyde for tung ryggsekk om det er aktuelt.

Går du mest i preparerte løyper, holder det med en lite ”skarejern” i bindingens tåparti for å få feste. Går turene under alle forhold, er grove skarejern som griper selv på hardfrosset skare å foretrekke.

For alle
Alle som kan gå, kan også gå på truger. Er du usikker på om dette er noe for deg, er det mange av Sport1 butikkene som har demotruger til prøving.

Tekst: Harald Rishovd
Foto: Svein Riste og Harald Rishovd


 

A.J. Horgens vei 2, 3055 Krokstadelva
  /  32 87 68 44
  /  post@bmyhre.no
Nettside og publiseringsløsning fra Godt Sagt