Hos oss finner du elsykler for lange og korte turer, pendling, trening, asfalt, grus og terreng. Felles for dem alle er at de gir deg ekstra kraft i bakkene og hjelper til i motvind. Å pendle eller å sykle til og fra barnehagen med barna i tilhenger, blir både lettere og morsommere – og treningseffekten er absolutt til stede! Du velger selv hvor mye drahjelp du ønsker.
Vi har plukket ut kvalitetssykler fra kjente merkevarer som XEED, Scott, Haibike, Giant, Hard Rocx, Raleigh, Winora og Raymon. Alle er tilpasset vårt strenge nordiske klima. Vi er sikre på at du kommer til å få mye glede av din nye sykkel!
- Xeed
- Scott
- Haibike
- Giant
- Hard Rocx
- Raleigh
- Winora
- Raymon
1. Bruksområde
Hvilken type sykkel du bør velge, avhenger av hvor du har tenkt å bruke den. Vi har elsykler som passer alle, enten du vil ut i marka med en fullblods terrengsykkel, dra på lang søndagstur på grus- og asfaltveier, pendle til og fra jobb eller sykle en tur i byen for å handle.
- En bysykkel gir god komfort og en oppreist sittestilling. Den passer deg som skal sykle korte turer i nærområdet og hovedsakelig på asfalt.
- En hybrid-elsykkel er godt utstyrt med en mer sporty sittestilling. Den passer deg som skal bruke sykkelen til trening, tur og pendling på asfalt og grus.
- En terreng-elsykkel er solid med en sporty sittestilling og kan brukes til tur og trening på flere typer underlag.
2. Riktig størrelse
Størrelsen på sykkelen har mye å si for hvor godt du kommer til å trives med den. Det er ikke behagelig å sykle på en for stor elsykkel. Tenk på det dersom dere er flere som skal bruke den samme elsykkelen. Det er bedre at sykkelen er litt for liten for den ene enn for stor for den andre.
3. Valg av ramme
Du har tre valgmuligheter når det kommer til rammen: høyt innsteg, lavt innsteg eller en mellomting.
- Høyt innsteg gir en mer fremoverlent sittestilling og en sykkel som føles sportslig. Den kan imidlertid være mindre behagelig å stige av og på.
- Lavt innsteg gir en mer oppreist sittestilling og er praktisk dersom du har begrenset med bevegelighet i bein og hofter, eller om du skal sykle til og fra jobb eller butikken i hverdagsklær.
- En hybridramme passer deg som ønsker en mellomting mellom høyt og lavt innsteg, og kan være lurt dersom dere er to som skal bruke samme sykkel, men har ulik høyde.
4. Krank eller navmotor
Motorens plassering har mye å si for elsykkelens egenskaper. Den plasseres enten i framhjulsnavet, i bakhjulsnavet eller i kranken.
- Motor i kranken, såkalt krankmotor, gir god vektfordeling og dermed best balanse i sykkelen. Det er i hovedsak slike elsykler du finner hos Sport 1 butikkene. Sensorer i kranken gir øyeblikkelig respons når du har behov for ekstra kraft og motoren drar nytte av sykkelens gir. Du kan få større kraft i pedalene når du girer ned i en bratt motbakke, selv om motorens ytelse er den samme.
- Elsykler med motor i navet er som regel rimeligere. Det kommer av at de har enklere konstruksjoner og en ramme kan passe flere motorleverandører. De fleste motorer i navet gir sykkelen en litt mer primitiv følelse. Motordraget er noe mer av og på. Dette henger gjerne sammen med at målet med navmotor er å holde prisen nede. En navmotor er også mye mer frittrullende fordi motorkraften kuttes når du tråkker over 25 km/t. Navmotor er derimot i ferd med å få en renessanse på lette EL-racere og GRV, nettopp fordi de kan lages lettere og fordi motoren har mye mindre motstand når man tråkker fortere enn 25 km/t.
- Vi har valgt å kun selge sykler med krankmotor i butikken vår.
5. Effekt
Våre elsykler har motorer fra anerkjente leverandører. Maksimal hastighet skal være 25 km/t. Over denne hastigheten skal motoren koble ut på en godkjent elsykkel. Kraften til motoren kan variere med type motor og batteri. Måleenheten er i Newtonmeter og varierer fra 40-90 Nm. Jo høyere tall, desto mer kraft. Et kraftigere batteri og en kontrollenhet som tillater stor strømgjennomgang kan øke effekten over korte tidsrom, som for eksempel i en veldig bratt bakke.
Men oppgitt kraft er ikke alt. Motorer med lavere Nm verdi kan oppleves som sterkere gitt måten kraften moduleres på. Noen gir mye kraft fra start – andre mer gradvis. Førstnevnte kan oppleves morsommere og sistnevnte tryggere. Prøv syklene du vurderer, så vet du at du får den effekten du ønsker.
6. Batteri
Effekten til batteriet måles i Wattimer (Wh) og avgjør rekkevidden. Antall Wattimer forteller deg hvor mye strøm du har til rådighet over tid og antyder hvor lang teoretisk rekkevidde du får. Høyere tall betyr at du kan sykle lenger. Strømspenningen vises som Volt (V).
Hos oss finner du sykler med batteri opp til 625 Wh. Hvis sykkelen har batterieffekten oppgitt i amperetimer (Ah), så kan du finne Wh med formelen Ah x V = Wh.
7. Rekkevidde
På sykkelen har du jo pedaler og mulighet til å tråkke hjem uansett, så du trenger heldigvis ikke bekymre deg for rekkevidden slik som med en elbil. Rekkevidden er likevel viktig når du skal planlegge turen. Det er kjedelig å gå tom for strøm når du nettopp har hentet barna i barnehagen og tilhengeren er tungt lastet.
Faktorer som egeninnsats, vekt, terreng, vind, temperatur og batteriets alder påvirker rekkevidden. Angitte tall i display vil alltid være en indikasjon basert på normaliserte forhold og temperaturer.
Når du har kjøpt elsykkel, anbefaler vi at du bruker tid på å sette deg inn i hvordan batteriet skal lades.
8. Display
Displayet på styret er enten LCD eller LED og gir deg nyttig informasjon som det er gøy å følge med på. Her kan for eksempel se hastighet og snitthastighet, turens distanse og totaldistansen siden du tok sykkelen i bruk, gjenværende rekkekvidde, motoreffekt og batteristatus.
9. Walk Assist
Mange elsykler har en funksjon som kalles ”Walk assist”, eller en slags håndgass. Den hjelper deg i gang når du skal starte eller når du går av en tungt lastet sykkel for å trille opp en bratt bakke.
Hvordan velge?
Nå som du har lært litt mer om elsykler, bør du definere hva som er viktigst for deg:
- Skal du sykle langt mellom lademuligheten? Da bør du velge størst mulig batteri.
- Sykler du med barnehenger eller annen last, eller er det mye bakker der du sykler? Velg større batteri og eventuelt sterkere motor.
- Vi anbefaler deg å ta kontakt med oss slik at vi, sammen, kan finne en elsykkel som er riktig til deg og din bruk.