Slik velger du riktig telt

Vi hjelper deg å velge telt; Tunneltelt, Iglotelt eller Lavvo/Pyramidetelt?

Børge Ousland skriver på sin nettside ousland.no følgende om valg av telt:

Tenk litt over hva du skal bruke teltet til. Skal du bare ha litt sommercamping i trygge omgivelser, spiller det ingen rolle hva du velger. Er ambisjonene litt større, vær mer kresen. Generelt er telt fra Skandinaviske produsenter av god kvalitet og beregnet for norske forhold.

Det handler om å ta vare på seg selv, gjøre turen komfortabel og trygg og å gjøre teltet til ditt andre hjem. Da bør du være forberedt på å bruke noen kroner på et bra telt. Ellers bruker folk glatt tusen kroner for en komfortabel natt på hotell.

Velg velutprøvde modeller

Modellene som har vært på markedet en stund, er velprøvde og kanskje et bedre valg enn nye og fancy modeller.

Gå gjerne opp en størrelse

Vær oppmerksom på at størrelsen som oppgis, nesten alltid er for liten. Et tremannstelt er som regel et tomanns, og det gjelder stort sett alle produsentene. Det du bør være oppmerksom på, er: innvendig størrelse, størrelse på fortelt, vekt, luftemuligheter, stabilitet og bardunering og hvor lett det er å slå opp.

Grovt deler vi teltene inn i tre typer:

Tunneltelt

Velprøvd modell som har vært brukt på en rekke ekspedisjoner og som er enkelt, relativt vindstabilt og gir et ganske stort fortelt. Passer for opptil tre personer. Store tunneltelt kan bli litt vinglete i sterk vind. Må kompenseres for med flere barduner. Lett i vekt og lett å sette opp.

Iglotelt

Solide, vindstabile telt som gir god inneplass og som er godt egnet hvis du trenger et stort telt for 3-4 personer eller mer. Litt tyngre i vekt og mer kronglete å sette opp på grunn av de kryssende buene. De har ofte lite med fortelt hvis det ikke er en egen bue til forteltet.

Lavvo-pyramidetelt

Konstruksjonen har vært brukt i tusener av år og gir en god villmarksatmosfære. Ikke førstevalget på høyfjellet. Sosialt og med god gulvplass og ståhøyde. Generelt er lavvo tyngre og krever god bardunering for å stå godt. Førstevalget hvis du skal ha en permanent leirplass i skogen. Mangel av fortelt gjør at det fort blir mye utstyr og skitt inni teltet, samt at mygg kan bli et problem. I de fleste lavvoer er det mulighet for forsiktig bålfyring inni, noe som øker trivselsfaktoren. Lett å tørke klær fordi varmen konsentreres oppe.

Bruksegenskaper

Nok plass er viktig, så kjøp gjerne et telt som er litt større enn du trenger.

Om vinteren trenger du større plass enn om sommeren. Et fortelt med plass til sekker, støvler og matlaging er en stor fordel. Det er enklere og tryggere når innertelt og yttertelt er fastmontert i hverandre og slås opp sammen. Stormmatter rundt er lurt, sommer som vinter.

Om sommeren kan du legge stein på mattene, og teltet blir mye lunere. Om vinteren på fjellet er stormmatter et must.

Det må være lufting i begge ender, og helst en lav luke i tillegg for å få god gjennomstrømning. Sjekk at myggnettingen er finmasket nok til å stoppe knott, det må være myggnetting i luftelukene også.

Noen små tips til slutt

  • Kjenn teltet ditt, tren på å sette det opp på forhånd slik at du kan sette det opp i dårlig vær eller mørke uten for store problemer.
  • Ha orden på bardunene, surr opp og fest med tape dem du vanligvis bare bruker i nødsfall.
  • Bytt gjerne ut den bakerste bardunen med en tre-fire meter lang, litt tykkere bardun av annen farge som du sikrer teltet med når det slås opp eller tas ned i dårlig vær.

Vær obs på om fargen inni er en du vil trives med. Svært mørke telt kan bli litt dystre. Hvis du fyrer inni teltet, ha alltid en fluktplan og kniven klar, sørg alltid for godt med lufting. Etter turen er det svært viktig å tørke teltet helt før du pakker bort, ellers kan det råtne.

God tur!

Del gjerne dette med dine venner!

Flere tips & råd