Elsykler i terrenget

Med unntak av noe økt vekt på grunn av elmotor og batteri, er de beste hardtailene og fulldemperne med elektrisk hjelpemotor full-blods terrengsykler.

Syklingen blir mye den samme, men fordi du har en motor som gir assistanse når du tråkker og et batteri som gir motoren kraft, kan du nå dra på dobbelt så lange turer og ikke minst klatre mer krevende stier enn før. Dobbelt så gøy? Minst!

Elsykler åpner terrenget for flere brukere

Har du av en eller annen grunn ikke mulighet til å sykle en normal terrengsykkel på stier og grusveier, så kan en elsykkel åpne en ny verden av muligheter. Det kan handle om at du ikke er i god nok form (enda, men skal bli), eller at du har en funksjonshemming. Kanskje poden driver med terrengsykling, men er mye sprekere enn deg? Da kan du holde følge med en elsykkel for terreng.

Regelverket

Elsykler er et motorisert fremkomstmiddel og var frem april 2017 forbudt å bruke på stier, turveier og i annen utmark. I et innlegg på Regjeringen.no uttaler klima- og miljøminister Vidar Helgesen at det absolutte forbudet mot el-sykler i utmark etter regjeringens syn var unødvendig strengt. Elsykler med begrenset wattstyrke og hastighet skiller seg lite fra vanlige sykler. For å få et enkelt, oversiktlig og brukervennlig regelverk, har regjeringen besluttet at det ikke blir en slik begrensning, og at bruk av elsykler i all hovedsak likestilles med bruk av vanlige sykler.

Noe du bør tenke på?

Tungt terreng gir mange færre kilometer fra batteriet enn god asfalt. Ta dette med i betraktningen når du planlegger hvor du skal sykle. Skal du spise lunsj på en kafeteria eller turisthytte i marka, så kan du kanskje få lade mens du spiser? Husk i så fall ladekabel.

Den elektriske motoren og kapasiteten til batteriet avgjør lengden på turene, eller for å si det på en annen måte: Hvor langt du kan kjøre med hjelp fra elmotoren. Det er lett å la seg rive med når du elegant forserer den ene krevende bakken etter den andre. Men husk at du kan kjøre batteriet tomt, og selv om du kan sykle uten strøm på batteriet, så blir sykkelen tyngre å sykle hjem igjen enn en vanlig terrengsykkel.

Uten mat og drikke…

Planlegg turen som en hvilken som helst annen terrengsykkeltur – ta med tilstrekkelig med mat og drikke, legg pumpe, lappesaker, en ekstra slange og et multiverktøy med en ekstra kjedelås i sekken. Er det fare for kaldere eller våtere vær, pakker du med deg en lett regnjakke og et sett løse armer og knær.

Spør oss!

Vi er en av landets største butikker på fulldempede elsykler og kan tilby fulldempere i forskjellige prisklasser. Vårt verksted er også dyktige på dette, slik at du kan være trygg på at du får en sykkel som er riktig montert og at vi vil passe godt på sykkelen din når du leverer den for service.

Del gjerne dette med dine venner!

Flere tips & råd