Velg riktig dunjakke

Hvor mye varme trenger du egentlig? Her er noen tips for deg som skal investere i dunjakke.

Box Wall varmest

For ekstremt kalde forhold er en jakke med box wall-konstruksjon best. En gjennomsydd konstruksjon er derimot både lettere og mer komprimerbar.

Detaljene

Ytterstoffet har også stor innvirkning på plaggets totalvekt og levetid. Viktige faktorer er kvaliteten på dunet og ikke minst hvordan de dunproduserende fuglene behandles. Hvor bra er hetta? Hvordan er lommene plassert? Kan lommene brukes til å varme hendene i? Er kvaliteten på sømmene god?

Konstruksjon

Box wall vil si at dunet ligger i atskilte horisontale kamre formet som en boks. Kamrene lar dunet ekspandere til full størrelse for maksimal isolasjon. Konstruksjonen er kostbar og krevende, men gir bedre isolasjonsevne enn en gjennomsydd jakke.

Gjennomsydd konstruksjon betyr at sømmene som skiller dunkamrene går tvers gjennom jakken. De holder dunet på plass, og er en relativt rimelig konstruksjonsmetode. Gjennomsydde jakker er ikke så tykke som jakker med box wall, og er både lettere i vekt og mer komprimerbare.

Ytterstoff

Dunjakker må enten ha et veldig tettvevd ytterstoff, et ytterstoff med en membran eller med et belegg som hindrer dunlekkasje. Dette betyr at det er begrenset hva et dunplagg kan slippe ut av fuktighet innenfra. Ikke-pustende belegg på ytterstoffet er en rimelig løsning, men kan også skape kondensproblemer som vil påvirke plaggets varmeegenskaper.

Fluorkarbonfri DWR

Lette, tettvevde ytterstoff med et godt vannavstøtende og pustende belegg er både lett og godt komprimerbart. Norrøna bruker fluorkarbonfri DWR, noe som fungerer godt og i tillegg er miljøvennlig.  Trollveggen dunjakker har ytterstoff av kjemisk resirkulert materiale, mens Lyngen har ytterstoff av ekstremt lett nylon.

Vann- og vindtett

Det fines også dunplagg der det benyttes ytterstoff med vann- og vindtett membran for bedre beskyttelse. Dette gir tyngre plagg, men kan være på sin plass ved krevende bruk som f.eks skikjøring i tett skog. Det som er avgjørende, er at ytterstoffet som brukes stemmer med hvordan plaggene skal brukes. Et kraftig, sterkt ytterstoff er viktig for bruk som ofte medfører farer for rift i stoffet. Lettvektsmaterialer passer når det ikke er så stor fare for rift, og når lav vekt er viktig. I plagg med ultralett ytterstoff er det mulig å se dunet utenfra, mens tyngre materialer helt skjuler dunet.

Hva er dun

Dun finner man mellom fjærene og huden på sjøfugl. Hvert dun har mange lette, luftige og spenstige tråder i alle retninger, og ikke en stilk som en fjær har.

Dunspenst (Fill Power)

Dunspenst måles i Fill Power. Jo høyere tall, jo bedre isolasjon på samme vekt. Måles ved å fylle en sylinder med 28,4 gram dun. En kalibrert vekt plasseres så øverst i sylinderen, og får synke ned i 60 sekunder. Utvendig på sylinderen er det angitt verdier, og Fill Power er det tallet som vises der vekten stopper. Fyllvekt er dunets spesifikke vekt i plagget.

Blanding av dun og syntetisk isolasjon

Den største ulempen med dun er at det mister spensten og dermed de isolerende egenskapene når det blir vått. Syntetiske isolasjonsmaterialer som Primaloft® gir derimot god isolasjon selv om de er våte. Den andre ulempen er at dun gir varme etter spenst (loft), dermed forsvinner varmeeffekten når det klemmes sammen. Hvis du sitter på en dunjakke, vil den isolere dårligere mot kulde fra bakken enn en jakke med syntetisk isolasjonsmateriale.

Varme uten stort volum

Syntetisk isolasjonsmateriale gir også varme uten stort volum. Dette er spesielt viktig på områder der et voluminøst plagg kan virke hemmende på bevegeligheten, f. eks innsiden av armene og langs jakkesidene. Ved å erstatte dun med f.eks Primaloft® der, er det med andre ord mulig å gi bedre bevegelighet uten å ofre noe særlig varme.

Når du går med ryggsekk klemmes dunet flatt under bærereimene, dette er også et område der syntetisk isolasjonsmateriale kan brukes. En blanding av dun og syntetisk isolasjonsmateriale av høy kvalitet er derfor ofte en funksjonell løsning.

Artikkelen er skrevet av: Brad Boren/Norrøna Sport for Skandinavisk Høyfjellsutstyr og Sport 1

Del gjerne dette med dine venner!

Flere tips & råd