Hvordan vedlikeholde v-bremser

Vi forklarer hvorand du vedlikeholder, strammer og justerer v-bremser til din sykkel.

Hva du trenger

  1. 2 og 6 mm unbrakonøkkel
  2. 10 mm fastnøkkel
  3. linjal eller skyvelære

Klossene på V-bremsene må spisse i fartsretningen. V-bremsene har veldig lave bremseklosser og bør derfor ikke stå for skrått. Bremseklosser med pinne justererer du ved å løsne mutteren på baksiden – og løfte, dreie og svinge klossen om bremsen. Bremseklosser med skrue justerer du ved å holde i klossen mens du løsner skruen/mutteren. Når klossen er løs kan du løfte og dreie klossen. Skal du spisse klossene må du vri klossen og få de koniske hylsene og skivene til å holde posisjonen.

For å stramme bremsene gjør du som følger

Skru strammeskruen på bremsehåndtaket helt inn. Løsne skruen som holder vaieren på bremsen . Dra i vaieren til klossene ligger med cirka 1 mm avstand hver til felgen. Skru fast skruen igjen.

På Shimanos XT V-bremser skal det ikke være mindre enn 45mm mellom motholdet på høyre og venstre arm (se tegning). På XTR er målet 39mm. På andre bremser er det andre mål. Poenget er at armene ikke skal peke innover, men stå mest mulig rett opp. For å få det til bruker du distanseskivene på bremsen til å justere klossene i riktig posisjon. Har du klosser med pinne er det bare å løsne på mutteren og skyve disse i posisjon.

Før du begynner å flytte på distanseskivene eller skyver på klossene bør du se om ikke belegget på klossene er slitt ned og trengs å skiftes. Klossene er som sagt veldig lave og kan ikke slites mye ned før de må skiftes. For å sentrere bremsene strammer du justerskruen på den siden der bremseklossen ligger inntil eller slakke på den som ligger ifra. Bruk en 2 mm unbrakonøkkel eller en liten stjernetrekker.

Del gjerne dette med dine venner!

Flere tips & råd