Hvordan velge sovepose?

Riktig valg av sovepose kan være avgjørende for en god natts søvn på fjellturen.

Turistforeningen.no skriver følgende om valg av soveposer:

Riktig sovepose kan være avgjørende for en god natts søvn på fjellturen. Her er noen tips til deg som skal velge sovepose.

Velg sovepose etter bruksbehov

Tenk på hvor og når du skal bruke soveposen og den laveste temperaturen du skal bruke den i. Skal du sove ute under åpen himmel eller i et oppvarmet telt? Skal du kun bruke den om sommeren eller trenger du en sovepose for kalde vinterdager? Ta hensyn til at det er stor forskjell på nattetemperaturen i lavlandet og på fjellet om sommeren.

De aller fleste soveposer på markedet er oppgitt med to temperaturgrenser; ekstrem og komfort. Ta alltid utganspunkt i komforttemperaturen som indikerer den nedre grensen som er anbefalt for en god natts søvn. Det forutsettes da at brukeren ikke er veldig sliten eller sulten, og at det benyttes et godt liggeunderlag. Ekstremtemperaturen er grensen for når man må beskytte kroppen ytterligere for ikke å bli nedkjølt.

Velg riktig størrelse på soveposen

De fleste soveposer kommer i flere størrelser, slik at du ka velge en pose tilpasset deg. Er posen for stor vil du få mye ekstra luft inni som avkjøler. Er den for trang risikerer du å klemme den sammen og svekke isolasjonen. Søvnkvaliteten blir også vesentlig redusert dersom soveposen er for trang.

Ta hensyn til din egen varmeutvikling. Ta alltid hensyn til hvor lett du har for å fryse når du velger sovepose. Vanligvis produserer en som veier mye, mer varme enn en som veier mindre. Men en liten person kan gjerne være varmere enn en stor, spesielt hvis personen er i god fysisk form.

Uerfarne soveposebrukere vil fryse lettere enn de som er vant til å sove i sovepose. Er du usikker på hvor mye du fryser, bør du velge en sovepose som har lavere komforttemperatur enn det du har tenkt å bruke den i.

Sjekk detaljene på soveposen

Om sommeren, og hvis du skal bruke posen innendørs, bør soveposen være utstyrt med glidelås i hele lengden slik at det er lett å regulere temperaturen. Skal du sove ute i kaldt vær bør det mulig å snøre posen godt igjen rundt hodet.

Dun- eller kunstfiberpose?

Soveposer fylt med dun er varmere, lettere, mer holdbare og enklere å komprimere enn kunstfiberposer, men koster også mer. Dunposer vil dessuten miste mye av isolasjonsevnen hvis de blir våte.

Kunstfiberposer er billigere og mer robuste enn dunposer og mister ikke all isolasjon selv om de blir våte. De er til gjengjeld tyngre, har kortere levetid og kan ikke komprimeres like mye som dun.

Kunstfiber er også stivere enn dun og posen vil derfor ikke forme seg like mye etter kroppen. Er du allergisk mot dun er selvfølgelig kunstfiber en klar fordel. De fleste poser som selges på markedet i dag er fylt med kunstfiber, men velger du en sovepose fra en anerkjent leverandør vil du garantert finne en sovepose som dekker ditt behov.

Trenger du sovepose på turen?

Skal du gå fra hytte til hytte trenger du strengt tatt ikke ha med deg sovepose. Hyttene er utstyrt med sengetøy, og det holder at du har med deg egen lakenpose for å ligge i. Skulle det derimot skje noe underveis på turen som gjør at du ufrivillig må overnatte ute, kan en sovepose være en ekstra sikkerhet for å holde varmen.

Del gjerne dette med dine venner!

Flere tips & råd