Unngå gnagsår

Vonde gnagsår setter raskt en effektiv stopper for turgleden, og kan i verste fall tvinge deg til å avlyse hele turen. 

Sko og støvler som er for store eller små, sokker som vrir seg eller fungerer dårlig når de er våte, kan fort føre til gnagsår. Her er noen tips om hvordan gnagsår kan forebygges.

Gå inn støvlene

Gå med støvlene før du legger ut på langtur. Hvis du skal kjøpe nye fjellstøvler før årets langtur, bør de kjøpes i god tid slik at du rekker å gå flere gode turer med dem før langturen starter. Har du et par gamle favoritter, bør disse også hentes fram fra loftet, smøres og så brukes på en tur eller tre før du drar på langtur.

Vask føttene og klipp tåneglene

Alltid renvaskede føtter og kortklipte tånegler er første bud. Har du ikke tilgang på dusj eller vaskefat underveis på turen, er en kjapp vask i en frisk fjellbekk ofte tilstrekkelig. Sørg for å klippe tåneglene korte før du drar på tur.

Kjøp gode sokker

Det finnes mange gode, tekniske tursokker i handelen i dag. De transporterer fuktighet effektivt, har god passform og sklir ikke ned.

Bruk linersokk innerst

Bruk en tynn linersokk innerst. Den er laget for å transportere svetten vekk fra foten, og er strikket av et ”glatt” materiale for å gi så lav friksjon som mulig mot sokken utenfor. Linersokken må være ren for å fungere. Ta derfor med flere par i sekken eller vask/skyll det paret du bruker hver kveld.

Bruk gnagsårplaster

Gnagsårplaster finnes i flere størrelser og tykkelser, og kan godt legges på området der du tror du får gnagsår FØR turen starter. Hvis du legger plasteret på en vannblemme eller åpent sår, er det viktig at det dekker hele såret og at huden er tørr og varm når plasteret legges på.

Gnagsårstift

Det finnes også gnagsårstift som forebygger gnagsår. Tørk stedet som er utsatt før du gnir stiften over området. Stiften gjør huden glattere og gir dermed mindre friksjon.

Sportstape

Tradisjonell sportstape over utsatte punkter minsker også risikoen for gnagsår. Klipp tapen til ønsket lengde og pass på at den legges på tørr og varm hud. Obs! Pass på at tapen ikke får krøll på seg eller skarpe bretter.

Ta fotbad underveis

På lengre etapper gjør det godt med noen raske fotbad underveis. Ta av støvler og sokker, dypp føttene i friskt fjellvann og frottér godt med et tørt håndkle etterpå. La føttene få strekke seg litt i friluft før du trekker sokkene på og fortsetter vandringen.

Del gjerne dette med dine venner!

Flere tips & råd