Kle deg riktig i kulda

Det er viktig å kle seg riktig i kulda for å holde kroppen varm og komfortabel. Her er noen tips om trelagsprinsippet.

Grunntanken er at du kler deg systematisk og lagvis, og at lagene både holder på luft som isolerer og samtidig transporterer svetten vekk fra kroppen.

  1. Innerst mot huden har du tynt ull- eller superundertøy med god fukttransporterende evne.
  2. Utenpå har du et nytt sett tynt ull- eller superundertøy eller litt tykkere mellomlagsplagg.
  3. Ytterst har du et vindtett og eventuelt vanntett plagg som beskyttelse mot vær og vind.

Første lag

Det viktigste er at plaggene er så tynne at svetten din rask og effektivt transporteres ut til plagget utenfor. Plaggene nærmest kroppen bør være helt rene for å fungere optimalt, spesielt syntetiske plagg må vaskes hver dag etter bruk – i hvert fall om du har svettet. En alternativ løsning er plagg som kombinerer ull med syntetiske materialer.

Mellomlag

Som mellomlag kan du bruke et tilsvarende lag som det du har nærmest kroppen, evt et tykkere lag med ull eller fleece.

Ytterste lag

Det ytterste laget skal hindre at du kjøles ned av luft, fartsvind og/eller regndråper og våt snø. Skal du trene eller på annen måte bevege deg med fare for å bli svett, er et tynt og vindtett lag som oftest tilstrekkelig. Er det riktig kaldt, er en dunjakke eller en annen isolert jakke eller bukse å foretrekke. Ytterplagget kan med fordel ha ventilasjonsglidelåser f.eks under armene, slik at du kan slippe ut overskuddsvarme uten å kjøle ned resten av kroppen.

Ull eller syntetisk?

Ull er sjef når det gjelder varme, og da spesielt om du også blir fuktig. Men det finnes også varme syntetiske plagg. Det viktigste er at plaggets varmeeffekt passer til aktiviteten du skal drive med. Skal du løpe langrenn, er de fukttransporterende egenskapene viktige, mens en isfisker eller jeger på post primært er opptatt av å holde seg varm.

Kald på føttene? Ta på deg lua!

Unngå unødvendig varmetap, slik at kroppen kan konsentrere seg om de områdene der du eventuelt blir kald.

Hender og føtter

En kombinasjon av en tynn og en litt tykkere ullsokk gir god varme. Det samme er vindvotter uten fôr sammen med innervotter av fleece eller tovet ull.

Hode og hals

Det er lett å få et unødvendig varmetap fra hodet om du dropper lua. For å tette godt i halsen, bør du bruke en løs hals i ull eller fleece, eller et skjerf i samme materiale. Sykler du vinterstid, er en hjelmlue, evt. en tynn Balaclava i fleece, en effektiv og varm løsning under hjelmen.

Kle deg for aktiviteten, ta med ekstra plagg til rasten

Det er viktig å kle seg etter kravene til aktiviteten. Dette kan imidlertid bli alt for kaldt når du raster. Legg derfor en varm dunjakke eller en tykk fleecegenser i ryggsekken og trekk dette plagget på så fort du stopper mer enn et par minutter.

Del gjerne dette med dine venner!

Flere tips & råd