Hva slags langrennsbekledning bør du velge?

Vi gir deg gode råd og tips for langrennsbekledningen!

Skidress

For turskiløping benyttes en vindtett bevegelig/luftig dress. Fjellskiløpere trenger ingen skidress under det vindtette ytterlaget, men bør heller ha et ekstra varmeisolerende lag. Konkurranseskidresser kan være både todelte og helskårne. Disse bør være i et materiale som suger til seg fuktigheten som kommer innenfra og slipper den ut. At den er aerodynamisk og tettsittende er viktig da dette kan hjelpe til å spare noen sekunder. Fordelen med en todelt dress er at denne også kan benyttes som treningstights. Fordelen med en helskåren dress er at denne ikke har noen hemmende strikk eller snor rundt livet når pustebelgen går for fullt.

Overtrekksdress

Overtrekksdressen må være vindtett, i alle fall i fronten. Buksen bør ha glidelås opp til kneet slik at den kan tas av uten å ta av skoene. Et evt. for i en overtrekksdress bør være av typen nettingfor (Mesh) Det kan skilles mellom overtrekksdress til trening og oppvarmingsdress. Oppvarmingsdressen bør i tillegg til å være vindtett ha et mer varmeisolerende for. Fjellskidresser bør være både vindtette, vannavstøtende og luftige (av hensyn til temperaturreguleringer), samt en hette. En vest med vindtett front er et veldig anvendelig plagg både i trenings og oppvarmingsøyemed. Den gjør overtrekksdressen til en oppvarmingsdress og kan også brukes alene til trening utenpå skidressen i godt vær. En dress for barn bør være vindtett, varm og vannavvisende.

Undertøy

Det innerste laget bør ikke være bomull. Dette suger opp fuktighet og vil bli vått, klamt og etter hvert kaldt. Det finnes etter hvert mange typer “pustende” undertøy på markedet. Ved fjell og turskigåing anbefales ullundertøy. Til konkurranse er det ofte viktigere å ikke bli for varm. Ved konkurranse eller hurtig gange bør det heller ikke brukes bomullsplagg som termolag. Her er det heller riktig å bruke superundertøy som transporterer fuktigheten ut og bort fra kroppen. Undertøy med vindtett front eller vindbeskyttelse på utsatte steder som skrittet kan anbefales i konkurranse og aktivitet hvor vindtett overtrekkstøy ikke benyttes. Flere lag med undertøy kan anbefales da dette gir bedre isolering og varme enn et tykkere undertøyslag.

Hansker

Turhansker bør være varme, men har et materiale inne i hånden som griper godt og ikke gir vannblemmer. For store hansker gir ofte ubehag. For fjellskiløping bør vindtette overtrekksvotter og evt. ullvotter/hansker være lett tilgjengelig. Konkurranseskihansker må ha god passform, sitte godt på hånda og ha så tynt som mulig materiale i grepet for å gi best mulig følese. Evt. varmeisolerende lag bør ligge på utsiden av hånda og ikke inn mot stavens grep. Konkurranseskihanskene utsettes for stor slitasje slik at materialets slitestyrke også er særdeles viktig.

Lue

For konkurranse er det viktig at luen er i et materiale som slipper ut fuktigheten. Luer med ørevarmere foretrekkes av mange. Et svettebånd inne i luen gir også en god følelse. For fjellskiløping stilles det helt andre krav og det finnes blant annet luer med vindstoppermateriale som kan anbefales.

Del gjerne dette med dine venner!

Flere tips & råd