Stor endring i løpeteknikk de seneste årene

Utviklingen innenfor løpeskomarkedet er stadig i utvikling.

I de senere årene har det vært fokus på naturlig løping og “dropp”. Tidligere hadde de fleste sko et stort dropp. Dette betyr at forskjellen i sålehøyde fra forfot til hæl vår stor. Før 2008/2009 hadde de fleste godt dempede skoene et dropp på ca 12mm. Noen lettere modeller hadde et litt mindre dropp, men fortsatt mye sammenliknet med dagens standard.

Bakgrunnen for å redusere droppet er at en sko med høyt dropp vil gjøre at du treffer bakken med hælen først. Ved å redusere droppet vil man kommer mer over skoene, lande mer på mellomfoten og få et mer naturlig løpesteg. Dette betyr mindre friksjon når man setter foten i bakken.

Det er viktig at man ikke ser på demping og dropp sammen. En godt dempet sko kan ha lavt dropp, og i andre tilfeller motsatt. De fleste produsentene har nå endret sine modeller til lavere dropp. Dette har de gjort ved enten å redusere dempingen i hælen eller øke den i forfoten. Uansett endrer dette måten vi løper på til det bedre ved at vi løper mer naturlig.

Å løpe naturlig vil være å lande med foten mer under kroppen, slik at man slipper å bremse fremdriften ved vært steg. Har man ikke løpt med sko med lavere dropp før bør man tenke på noen ting. Man bør først prøve å øke frekvensen. Dette betyr at man må løpe med mindre skritt. Videre er det viktg å få hoften frem slik at man lander på mellomfoten.

Del gjerne dette med dine venner!

Flere tips & råd