Hvilken skisko passer min aktivitet?

Skisko til fjellski, skøyting, klassisk eller kombi krever ulike egenskaper. Vi hjelper deg på vei i denne guiden!

Fjellskistøvler (75 mm)

Støvelen er lik som på BC, men har ulik såle. Den er som regel stivere og kraftigere.

Fjellskistøvler (til Back Country bindinger)

En støvel til bruk på BC bør være en kraftigere skinnstøvel eller andre materialer som er vannavstøtende og gir varme. Støvlene må være stabile. Gjerne bredere i lesten. Stødighet rundt ankelpartiet er også viktig.

Turskistøvler

På samme måte som fjellskistøvlene bør disse være vannavstøtende og gi varme.

En støvel av syntetisk materiale vil være et godt alternativ. Denne støveltypen har ikke de samme bruksområdene som fjellskistøvelene har, og er derfor lettere og litt mindre stabile rundt ankelpartiet. Den er derimot mer fleksibel i sålen og bør være lettere bøyelig ved fotens bøyepunkt.

Barneskistøvler

Denne typen brukere vil bruke støvelen overalt og når som helst. Det er derfor viktig med en støvel som sitter godt og er myk nok i sålen.

Ved bruk over tid (4-5 timer om dagen) vil en støvel med for stiv såle kunne føre til gnagsår på helen. Tilsvarende hvis skoen kjøpes for stor. En bør likevel påse at skoen ikke er for trang og at en har litt å vokse i.

Støvelen må også være varm og tåle mye fuktighet.

Klassiske støvler for konkurranse

Den klassiske skistøvelen må være lett og særdeles stabile. Skoen må sitte godt rundt foten, men ikke klemme slik at foten “sovner” eller begynner å fryse. Sålen må være så myk at skoen enkelt bøyes og bøyen må være der hvor foten naturlig bøyes i foten.

Støvelen kan har litt høyde over ankelpartiet, enten av neopren eller lignende, slik at den isolerer og blir snøtett.

Skøytestøvler for konkurranse

Siden skøyting også innebærer bevegelse sideveis må støvelen være sideveis stabil. Sålen må være stiv for å sikre dette. Støvelen er bygget opp over ankelen slik at den blir stødigere.

Selv om den er bygget ekstra opp, må de være lett fremoverbevegelige. Støvelen bør være så lett som mulig.

Kombi

En kombistøvel er en kombinasjon av skøyte og klassisk og finnes i flere varianter; høyere og lavere versjoner. Dette er en støvel som brukes av spesielt yngre løpere. Den passer likevel godt til for eksempel turrennløpere på grunn av den støtten den gir.

Det kanskje viktigst for alle typer er at sålen må være fleksibel og at den bøyer seg der hvor foten bøyer seg ved tåballen. Felles er og at alle skistøvler må ha en særlig god passform i helen slik at de verken ganger eller glipper.

Del gjerne dette med dine venner!

Flere tips & råd