Hvordan vedlikeholde skivebremser

Skivebremser på en sykkel krever generelt lite vedlikehold. Klossene holder gjerne seks måneder eller mer, mens bremsevæsken bare trenger byttes ut med sjeldne mellomrom

Skifte bremsevæske

Sjekk med produsenten av dine skivebremser hvor ofte bremsevæsken bør byttes ut. De fleste skivebremser til sykler bruker samme bremsevæske som motoriserte kjøretøyer – DOT #3 eller #4. Det finnes også noen systemer som bruker mineralolje.

Obs! Bruk godkjente hansker når du er i kontakt med bremsevæske og beskytt øynene. Husk dessuten at bremsevæske er like skadelige for sykkelens lakkering og miljøet, som for deg.

Lufting

Noen ganger kan det virke som om det ikke er motstand i bremsehendelen. Skjer dette, har det sannsynligvis kommet luftbobler i systemet. Skivebremsprodusentene har ulike prosedyrer for hvordan bremsene bør luftes. Sjekk med produsentens hjemmeside for info om dine bremser.

Reis for all del ikke på treningstur med en sykkel der bremsehendlene ikke har særlig motstand. Du kan ha fått en liten lekkasje, noe som kan få katastrofale følger om du mister bremsene helt i en bratt nedoverbakke.

Glatte bremseklosser

Det er veldig viktig å ikke ta på selve bremsebelegget på klossene, eller på annen måte søle olje eller fett på dem. Noen dråper olje kan som oftest vaskes vekk med isopropyl alkohol, men er det for mye er det bare å bytte klossene.

Du må derfor være forsiktig når du oljer ting på sykkelen – pass deg for å søle og unngå dessuten å ta på bremseskivene!

Noen tips

Opplever du at skiva subber på en av sidene, kan dette ofte korrigeres ved å sentrere bremsen. Løsne umbracoboltene som holder kaliperen, klem sammen bremsehendelen og stram boltene igjen. Nå vil det være en god sjanse for at bremseskiva er riktig sentrert i kaliperen.

Frakter du sykkelen på biltaket, på lasteplanet eller inne i bilen, må du passe deg for å klemme sammen hendelen når framhjulet ikke er på sykkelen. Du kan da klemme bremseklossene mot hverandre, noe som i verste fall betyr at systemet må luftes for å få klossene fra hverandre igjen. Bruk en liten plastskive eller lignende til å klemme inn mellom bremseklossene når du ikke har hjulet på sykkelen.

Sjekk at bremsene passer din sykkel

Ønsker du å ettermontere skivebremser (og har hjulsett med skivenav), er det dessverre ikke slik at alle skivebremser passer alle sykkelrammer. Det finnes imidlertid adaptere som gjør det mulig å feste de fleste bremsene på en forsvarlig måte. Sjekk med din sykkelprodusent eller den aktuelle bremseprodusentens nettsider.

Del gjerne dette med dine venner!

Flere tips & råd