Hvilken type ski skal jeg velge?

Vi hjelper deg å velge rett ski til rett bruk!

Langrennski

Egner seg best til trim og konkurranse i oppkjørte spor.

Klassiske ski bør være ca. 25 cm lengre enn kroppshøyden, mens skøyteski er ca. 10 cm kortere enn klassisk lengde. Klassiske ski kan velges til forskjellige fører avhengig av spenn. Mykere spenn passer til tørrsmørning (finkornet snø), og stivere spenn til klister (grovkornet snø) p.g.a. smørningstykkelse.

Skøyteski kan også velges til forskjellige fører og løypeforhold. Generelt kan en si at mykere spenn tas til løsere løyper, og stivere ski til hardere faste løyper. Yngre aktive løpere kan velge såkalte kombiski, som i prinsippet er en klassisk ski, men noe kortere i lengde, og kan brukes til skøyting og klassisk.

Felleski

Disse finnes i et stort utvalg av modeller. Alt fra turski til racing ski. Felleski har en integrert fell som gir deg trygt og godt feste, særlig på typisk vanskelig føre.

Se vår guide til felleski!

Turlangrennski

Denne type ski er som regel bredere og litt innsvingt, noe som gjør skien lettere å svinge. De egner seg til oppkjørte spor, men kan også brukes til lettere bruk utenfor løyper. Noen modeller kan også leveres i smørefri-utgave. Kvaliteten på denne typen ski avhenger mye av vekt og egenskaper (spenn, såler) i skia.

Fjellski

Fjellski er brede og innsvingte ski, oftest med stålkant.

Fjellski kan deles inn i to hovedgrupper: for bruk i løyper, og for bruk mest utenfor løyper. Denne type ski er en kraftigere ski, som tåler mer belastning som for eksempel utforkjøring på skareføre eller løssnø med kanskje en sekk evt. pulk i tillegg. Skiene kan kombineres med en kraftigere støvel og binding for litt mer ekstrem bruk. Noen modeller leveres også med smørefri såle.

Barneski

For de minste er det viktig med myke og innsvingte ski med turskibredde. De skal føye seg lett i terrenget og være lette å svinge. Det er viktig at de også er myke i tupp og bakski. Barneskiene skal ikke tas ut så lange som voksne ski, men ca 0-20 cm lengre enn kroppshøyden ansees som riktig. Dette avhenger av alder og ferdighet.

Husk at det er viktigere at de vokser ut av skilengden enn inn i den!

Del gjerne dette med dine venner!

Flere tips & råd