Hva slags værforhold venter du? Membran? Helt vanntett? Er de pustende egenskapene viktigst? Klatring og toppturer på ski? Raske fjellturer med høy intensitet? Her er noen tips og råd.
Når skal jeg ha plagg med membran?
Når første generasjon GORE-TEX® kom på markedet for over 30 år siden, kunne friluftsentusiaster endelig nyte naturen uansett vær.
Skal du velge helt vanntette og pustende plagg og bruke disse under krevende værforhold, er det viktig med tapede sømmer.
Jakker og bukser med membran er det rette valget når du venter regn, snø og/eller hard og kald vind. Slike plagg gir optimal beskyttelse mot elementene, så hvis du kun kan ha med deg en jakke på turen, er et membranplagg det definitive valget.
Det negative ved membranplagg er at fukttransporten reduseres noe. Å bruke membranplagg under høyintensitetsaktiviteter kan dermed føre til at du ”stjeler” energi fra kroppen i form av at du utvikler for mye varme. Derfor er det viktig å sjekke hvor god fukttransporten er.
Plagg med GORE-TEX® og andre 3- og 2,5-lagsmembran med en fukttransporterende evne på 20.000gm/m²/24 timer (JIS L1009 B-1) eller høyere, fungerer best.
Sjekk dessuten at plaggene har gode ventilasjonsmuligheter i form av lange glidelåser under armer, over bryst etc. Glidelåsene må være vannbestandige og av høy kvalitet, eller i det minste ha en klaff bak glidelåsen som forebygger kuldegliper eller vanninngang når glidelåsen er lukket.
Sjekk detaljene
Har jakka en effektiv uværshette som dekker sidene av ansiktet og i tillegg beveger seg når du vrir hodet til siden? Kan den justeres så tett at den ikke blåser av hodet i ekstremt sterk vind? Har hetta en brem så vannet ikke renner ned i ansiktet ditt? Er kragen høy nok at halsen beskyttes mot kald vind og regn?
Videre er det viktig at ermene og den nederste kanten på jakka kan lukkes tett. Lengden på jakka bestemmes også av hvordan og under hvilke forhold plagget skal brukes. Lengre jakker gir bedre beskyttelse, mens kortere jakker kan lages mer ettersittende for bedre passform/bevegelsesfrihet og for mer effektiv fukttransport for å få fukten ut på utsiden av plagget så den kan fordampe.
Når du sitter eller kneler, eller har på deg en tung ryggsekk i regnvær, øker presset på stoffet og kan føre til lekkasje. Derfor anbefaler vi en vanntetthet på 20.000 mm eller mer, og at alle sømmer er tapet med slitesterk tape.
Et Gore-Tex® membran puster bedre og er testet til å holde deg tørr, mens en membran av Polyuretan på sin side er mer elastisk og tynnere. Velg helst 3-lagsprodukter med innvendig liner som er laminert til jakken.
Når skal du velge Gore® Windstopper®?
Windstopper® kan brukes i alle værtyper utenom de hardeste regnskyllene og under veldig våte omgivelser. Materialet gir fullstendig vindtette plagg, og bedre fukttransport enn GORE-TEX® og andre laminerte stoffer. Når behovet for fukttransport/pustende egenskaper omtrent er i balanse med behovet for vanntette egenskaper, er Gore® Windstopper® et godt valg.
Når skal du velge softshell?
Limte eller laminerte konstruksjoner kan gi softshell en kombinasjon av vindbeskyttelse, vannavstøtende egenskaper og varme/isolasjon kombinert med behagelig stretch. Slike plagg er veldig behagelige på kjølige dager med tørt vær.
Softshell har blitt mote, og det er viktig å forstå at vi snakker om mange ulike kvaliteter når vi snakker om dette materialet. Softshell er alt fra rimelige stoffer med noe stretch, til dyre stoffer som både gir god vind- og vannbeskyttelse kombinert med mye stretch.
Det første du må sjekke er om materialet er limt, laminert og enkelt eller dobbelt vevd.
Ulike typer softshell
Limt (bonded) softshell er to stoffer som er limt sammen uten noe membran i mellom lagene. Dette reduserer fukttransporten, og kan gjøre at plaggene tørker langsommere uten at de vannavstøtende egenskapene nødvendigvis blir bedre. Mange rimelige softshell bruker en limemetode som faktisk holder på fuktigheten, noe som gjør plaggene ukomfortable når man svetter i kjølig, vått vær.
Hvis god værbeskyttelse er målet, er det derfor bedre med en softshell med en kvalitetsmembran laminert mellom de to stofflagene. Slike plagg vil puste noe dårligere, men de isolerende og vindbeskyttende egenskapene bedres drastisk.
Dobbelvevd softshell betyr at det brukes to forskjellige typer garn eller strikkemetoder på materialets inn- og utside. En vanlig kombinasjon er glatt nylon på utsiden og myk polyester på innsiden for å kombinere slitestyrke og vannavvisende egenskaper på utsiden med varme og komfort på innsiden. Denne kombinasjonen brukes ofte i produkter med stretch, og kombinerer effektiv fukttransport med god vindbeskyttelse.
En tredje type softshell består av et enkelt lag glatt og fleksibelt (mye stretch) materiale som gir god slitestyrke, og vind- og vannavvisende egenskaper uten at det er behov for god isolasjon.
Det skiller som du forstår mye på de ulike softshellkvalitetene, du bør derfor vurdere hvilke egenskaper du trenger – stretch/fleksibilitet, vind- og vannavvisende egenskaper og/eller slitestyrke.
Når skal jeg velge ultralett og vindbeskyttende?
Som med softshell, så skiller det mye på kvalitetene innen ultralette skall. De tre viktigste kriteriene er hvor mye luft som slippes gjennom, i hvor stor grad plagget ”klistrer” seg til kroppen når det blir vått og hvor vannavvisende stoffet er?
Noen ultralette skallmaterialer føles lette, men er så tettvevde eller så varmebehandlet på innsiden at de ikke slipper gjennom nok luft. Denne egenskapen er viktig i en dunjakke, men i et plagg som skal brukes i “svette” aktivitet, vil et slikt materiale føles mer som å ha på seg en plastpose enn et teknisk plagg.
Jeg prøver å puste i stoffet for å se hvor mye det slipper gjennom. Det skal være en viss motstand, men hvis denne er for stor, vil et plagg med membran gi bedre fukttransport. Klebrige materialer “klistrer” seg til huden når du svetter og gir en ukomfortabel følelse.
Normalt ønsker du at plagget sklir mot huden/plaggene under det ultralette plagget og dermed ikke hindrer bevegelsene. I tillegg vil bra DWR (Durable Water Repellence – slitesterk vannbeskyttelse) gi en viss beskyttelse mot en regnskur samtidig som plagget vil tørke fort.
Et godt pustende, ultralett skallplagg kan gjerne brukes utenpå et fleeceplagg for høyintensitetsaktiviteter om vinteren, og til raske fjellturer om sommeren. En slik kombinasjon lar kroppen spare energi, jeg har derfor ofte med meg en lettvekts GORE-TEX® som jeg tar utenpå det ultralette skallplagget når det begynner å regne.
Aktiviteter og værforhold avgjør valget
Hvilken type skallplagg du skal velge er et personlig valg, og avgjøres av hvilke aktiviteter og værforhold plagget skal brukes under, og hvilke andre typer plagg du allerede har i turgarderoben.
Hvis du svetter mye, er plagg med bedre fukttransport gode alternativ til membranplagg utenom de dagene med skikkelig grisevær.
Hvis du derimot nesten aldri svetter, gir et GORE-TEX®-plagg god værbeskyttelse og er den jakken du kan bruke til de aller fleste utendørsaktiviteter.
Hvilke detaljer trenger du?
I tillegg til materialene/stoffene som brukes, er det viktig å vurdere selve detaljene i plagget. Hvor gjennomtenkte er de og er de noe du har bruk for?
For mange unødige detaljer øker vekt og volum, og minsker de pustende egenskapene. For få detaljer gjør på sin side at plagget kanskje ikke gir den beskyttelsen du har behov for under en snøstorm eller i styrtregn.
Artikkelen er skrevet av: Brad Boren/Norrøna Sport for Skandinavisk Høyfjellsutstyr og Sport 1.