Velg riktig ryggsekk

Har du tenkt å kjøpe ny ryggsekk? Her er noen tips om hva du skal se etter. 

Utvalget av ryggsekker er stort, og det samme gjelder sekketyper og bruksområder. Grovt sett kan sekkene deles i store tursekker, dagstursekker og multisportsekker.

Bestem bruksområde

Hvor skal sekken brukes? Lange turer eller kortere turer? Med tung last, eller på raske turer med lett sekk fra hytte til hytte? Med drikkepose i et langt sykkelritt?

Store tursekker

Store tursekker går fra ca. 55 til 120 liter. Skal du gå raske turer mellom hyttene på Hardangervidda er en liten og lett tursekk på 55-65 liter passe. Skal du derimot gå Norge på langs, og ha med både telt, sovepose, klær, mat og kokeutstyr i sekken, så må du ha en sekk på 100 – 120 liter.

En lettvektssekk er laget i lett materiale og har et lett men allikevel komfortabelt bæresystem. Noen av modellene har en innvendig avstivning av aluminium, noe som gjør sekken mer behagelig med litt tyngre bør – andre benytter kun stabiliteten i skumplaten i ryggen.

En kraftig sekk for langtur er laget i et mer slitesterkt men også noe tyngre materiale enn lettvektssekken. I tillegg har den en innvendig ramme av aluminium eller en annen konstruksjon som gir stabilitet nok til 30 kg bør på ryggen.

Bæresystemet må være solid nok til sekkens bruksområde. Med lett sekk (5-8 kg) kan det benyttes lettere materialer og en enkel konstruksjon. På en tyngre sekk for tunge bører på 15 kg og mer må bæresystemet være laget så du bærer riktig, med andre ord at du bærer med hofter og lår, og ikke med ryggen alene. Sett deg inn i hvordan bæresystemet på din sekk kan justeres – dermed kan du enkelt gjøre små justeringer underveis på turen.

Dagstursekker

Dagsturer er så mangt. For noen handler det om en rask tur i skogen, der du kun trenger plass til en lett skalljakke, drikke og matpakke. For andre så handler dagsturen om skift til barna, mat og drikke til hele familien, kokeutstyr og noen ekstra par med sokker og votter. Se an behovet ditt, husk at en for liten sekk nettopp blir for liten, mens en stor sekk i de fleste tilfeller kan komprimeres hvis du ikke har bruk for hele sekkeposen.

Multisportsekker

Små og funksjonelle sekker som er konstruert for best mulige egenskaper for trening og konkurranse. Her er det viktig å se på detaljene:

Er det plass til drikkepose?

Vil sekken romme f.eks slange, repsett, lappesaker, pumpe, gasspatron og en ekstra skalljakke til Birkebeinerrittet?
Er den laget i et smussavvisende materiale som gjør det enkelt å holde sekken ren etter en sølete sykkeltur?
Gir bæresystemet god bevegelsesfrihet samtidig som at sekker sitter stabilt nok til terrengløping eller sykling?

Må passe til deg og din rygg

Selv om rygglengden kan justeres på store tursekker, må den i utgangspunktet være laget for å passe deg og din rygg.

Egne damesekker

En damesekk har som oftest en noe smalere avstand mellom bærereimene samtidig som reimene er mer kurvet for ikke å klemme ubehagelig over brystene. Damesekker har dessuten en litt annen vinkel på hoftebeltet.

Pass på at sekken har de detaljer du trenger:
  • Utvendige fester for fiskestang, isøks, vandrerstaver eller liknende er viktig hvis du skal bære med deg ting som er for langt til å passe inne i sekken.
  • Innvendige rom er kjekke for ting du gjerne vil holde adskilt, f.eks bilnøkler, energigel, kamera eller liknende.
  • Kompresjonsreimer er viktige for at sekken kan strammes inn hvis du ikke har bruk for hele sekkeposen.
  • Brystreim hjelper deg å holde bærereimene vekk armenes bevegelse når du går med ski eller vandrerstaver.
  • Integrert regntrekk er gull verdt hvis du kommer ut for et kraftig regnvær.
  • Utvendige festepunkter gjør det f.eks mulig å legge soveposen i en egen, vanntett pakkpose som festes oppe på lokket til sekken.
Bruk tid i butikken

Sekken må passe deg og dine behov. Du bør derfor prøve flere modeller, og helst med vekt i så du får et reelt inntrykk av hvordan den er å bære.

Del gjerne dette med dine venner!

Flere tips & råd